Cześć dziewczyny:)
Na początek krótka wstawka z Wikipedii:
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – gatunek rośliny z rodziny pokrzywowatych
(Urticaceae). Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce Północnej,
Ameryce Północnej, a zawleczona została także na inne obszary i kontynenty.
Rośnie w wilgotnych lasach i zaroślach oraz bardzo często, jako gatunek
synantropijny, na żyznych siedliskach ruderalnych.
Pokrzywa zwyczajna jest użytkowana
na wiele sposobów – jest rośliną leczniczą i kosmetyczną, jadalną i paszową,
dostarcza także włókien, barwnika i jest użytkowana w ogrodnictwie. Pokrzywa
odgrywa też rolę w ludzkiej kulturze duchowej. Z powodu obecności
kłująco-parzących włosków powoduje bolesne podrażnienia skóry ludzi i zwierząt.
Pokrzywa jest prawdziwym darem natury tak bardzo niedocenianym przez nas.
Kiedyś gdy nie było tyle kosmetyków i leków nasze babcie ratowały się właśnie
takim specyfikiem. Naszczęscie wiele dziewczyn wraca do naturalnych metod i
może pokrzywa nie pójdzie zupełnie w zapomnienie. Posiada liczne mikroelementy, które
usprawniają prace naszego organizmu. Hamuje rozwój wirusów, zawiera łatwo
przyswajalne mikroelementy takie jak: wapn, fosfor, żelazo, potas, jod -
niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Posiada witaminy: B2,
C, K.Dlatego tak bardzo spr4zyja naszej sylwetce, włosom, skórze oraz
chroni nas przed chorobami.
Działanie pokrzywy :
-wzmacnia paznokcie
- oczyszcza cerę( dlatego dziewczyny z
trądzikiem muszą się liczyć z wysypem co ja przechodzę teraz)
-wzmacnia włosy, działa antyłojotokowo i
tonizująco na skórę głowy.
-oczyszcza organizm z toksyn
-wzmacnia organizm. Ma działanie
antywirusowe.
-wspomaga trawienie. Pobudza żołądek.
-obniża poziom cukru we krwi.
I wiele wiele innych. Postarałam się
wymienić tylko te najważniejsze.
Jak stosować pokrzywę?
1. Jako herbata. Jest to mój ulubiony sposób. Wystarczy wrzucić do kubeczka
torebkę i wlać wrzącą wodę parzyć 15 min pod przykryciem i wypić póki jest
ciepła. Ku mojemu zdziwieniu jest smaczna i picie jej raz dziennie przychodzi
mi z przyjemnością. Nie można stosować dłużej niź cztery tygodnie.
2. Sok z pokrzywy przyrządza się ze świeżych
łodyg i liści. Po dokładnym umyciu rośliny należy przepuścić ją przez
sokowirówkę. Napój pije się z kieliszków. Jeden dziennie w zupełności
wystarczy.
3. Chipsy z pokrzywy dorodne
liście pokrzywy moczy się w cieście naleśnikowym a następnie smażyły na gorącym
oleju. Chipsy można doprawić według własnego smaku dowolnymi przyprawami.
4.Zupa.
A oto przepis:
50 g górnych liści pokrzywy
2 ząbki czosnku,
0.5 litra wywaru z włoszczyzny
0.5 litra mleka
pół szklanki śmietany,
łyżka masła
łyżka mąki
Przygotowanie:
Posiekaną i sparzoną pokrzywę z czosnkiem
(również posiekanym) dusi się na maśle, następnie się ją miksuje i zalewa
wywarem z jarzyn. Dodaje się mleka i kostkę rosołową. Po zagotowaniu pozostaje
już tylko zagęszczenie zupy śmietaną z mąką i doprawienie.
5.Jako składnik w szamponach i maskach. Jest to składnik który wzmacnia nasze
włosy.
Działa antyłojotokowo i tonizująco na skórę głowy czyli jest idealny do włosów
przetłuszczających się.
Przykłady produktów z pokrzywą:
-Odżywka Joanna Naturia z pokrzywą i zieloną
herbatą,
-Nature Secrets Conditioner for Greasy
Hair Nettle & Lemon Odżywka z pokrzywą i cytryną do włosów
przetłuszczających się,
-Farmona Saponics Szampon do włosów
delikatnych z pokrzywą i mydlnicą lekarską
-Green Pharmacy Szampon Pokrzywa zwyczajna
do włosów normalnych
Mam nadzieje że wyczerpałam temat o
pokrzywie. Zachęcam do komentowania.
Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz